2022’de Evde Bira Yapımı

Kimileri yüksek maliyet nedeniyle kimileri lezzet farkı açısından, kimileri ise hijyen endişeleriyle evde bira yapımına yönlenenlerin sayısı son birkaç yılda epey artmış durumda. Sebebi ne olursa olsun, evde bira yapımı maliyetinin paket biralara göre birkaç kat daha ucuz olduğu bilinmekle birlikte, lezzet açısından ise evde kendileri bira yapan kişilerin yorumları oldukça ilginçtir. Evde yapılan biraların daha lezzetli olduğu, hazır biralardan daha güzel bir aroması olduğu yorumlarına sık rastlanılmakla birlikte, maliyetlerinin ucuz olması da herkesi evde bira nasıl yapılır sorusuna yönlendirmektedir. Eskiden çok daha zor ve uzun uğraşlar gerektiren evde bira yapımı artık bira kitleri sayesinde çok kolay. Zaten paketler üzerinde detaylı bilgilerin yer aldığı, gerekli malzeme ve ekipmanları barındıran başlangıç bira kitleri sayesinde artık herkes evde bira yapabilir. Şimdi evde bira yapılır mı, evde bira nasıl yapılır gibi sorulara cevap vererek evde bira yapımı ile ilgili soruları yanıtlamaya çalışalım.

Evde Bira Yapılır Mı?

Artık internette ve çeşitli mağazalarda satışına başlanan bira kitleri sayesinde okuma yazma bilen herkes bira yapabilir. Paket içeriğinde tarafınıza ulaştırılan kitler, kullanma kılavuzları sayesinde kullanıcıyı adım adım yönlendirerek hataya mahal vermeyecek şekilde evde bira yapımı aşamalarını tarif etmektedir. Bu sayede okuryazarlığı olan herkesin kendi birasını yapabileceği söylenebilir. Elbette bira yapımı aşamaları arasında uzun bekleme süreleri bulunmaktadır. Sabırla bu süreleri beklemeli ve biranızın olabilecek en iyi kıvamda olmasını sağlamalısınız. Bu arada evde bira yapımına başlamadan önce bira şişelerini kenara biriktirmeye başlayın. Bir bira kiti içerisinden yapacağınız malzemeyle 46 şişe bira çıktığını düşünerek bira şişelerini biriktirmeye erken başlasanız iyi olur. Şimdi de evde bira yapımı ile ilgili sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bira Kitleriyle Evde Bira Yapımı

İnternet üzerinde çok sayıda platformda bira yapım kitleri, bira kitleri ve bira yapımı başlangıç kitleri konulu satış ürünü görmek mümkündür. Evde bira yapmanın en kolay ve en sağlıklı yolu olarak tanımlanabilecek bira kitleriyle oldukça güvenli bir şekilde biralarınızı yapabilir ve afiyetle içebilirsiniz. İlk kez evde bira yapacaksanız başlangıç kitlerinden almanız gerekmektedir. Çünkü başlangıç kitlerinin içinde bira yapımına yarayan malt özü ve bira mayasının yanında sulandırma kovası, bira şişesi kapakları, kapak kapatma baskıları, derece ölçer, kova ve kapak temizleyici malzemeler ve kılavuz bulunmaktadır. Bu ekipmanları bir kez temin ettikten sonra, sonraki siparişlerinizde sadece malt özü ve bira mayası içeren paketlerden satın alarak oldukça uygun maliyetlerle evde bira yapımına devam edebilirsiniz.

Paket içerisinde yer alan kılavuzda yer almasına rağmen, yine de başlangıç bira kitini alırken yanınızda bulundurmanız gereken diğer malzemelerden de bahsetmek gerekir. Paket içeriğine ek olarak 1’er kilo toz ve küp şeker ile 19-20 litre suya (bir damacana) ihtiyacınız olacaktır. Sulandırma işlemini içme suyuyla yapmanız tavsiye edilir. Çeşme suyuyla yapılan biranın bir zararı olmadığını belirtmek suretiyle, içme suyuyla yapılan biranın daha lezzetli olduğu söylenebilir. Bunun yanında ek olarak kılavuz içerisinde mayalanma süresinin 1 hafta olarak belirtilmesine rağmen 2 ila 3 hafta bekleyerek daha tadı oturmuş bir bira elde edeceğinizi belirtmek gerekir.

Malt özü olarak tanımlanan malzemeyi de kısaca tanıtmak gerekirse, arpanın haşlanması ve kaynatılması süreçlerinden geçirilerek kıvamlı bir sıvının elde edilmesinden sonra, tatlı olan bu sıvının şerbetçi otu katılarak bira acılığının kazandırılmış hali olarak ifade edilebilir. Paket içeriğinden gelen malt özünü yine paketten çıkan bira mayası ile belirtilen tarife uygun şekilde sulandırıp mayalanmaya bırakarak 2 hafta içerisinde çok lezzetli bir bira içeceksiniz.

Bira Yapımı İçin İdeal Mayalanma Ortamı

Evde bira yapımı konusunda dikkat edilmesi gereken, biranın lezzetini, kıvamını ve acılığını etkileyen en önemli faktörlerden birisi sıcaklık faktörüdür. Öncelikle biranın mayalanma ortamının sıcak olması durumunda mayanın ekşimesi sonucu biranızda acı bir lezzet olabilmektedir. Aynı şekilde mayalanma ortamının soğuk olması durumunda ise mayalanma süreci durmakta ve bira yapımı iptal olmuş gibi düşünülebilir. Elbette bu sorunların çözümü de bulunmaktadır.

Öncelikle bira mayalanması için ideal sıcaklık ortamının 15 ila 20 santigrat derece olduğunu, paket içeriğinden çıkan termometrenin bu amaçla kullanılması gerektiğini belirtmek gerekir. Ayrıca mayalanma ortamının karanlık ve güneş ışığı ile suni ışıklardan uzak olması önem arz etmektedir. Kesinlikle karanlık bir ortamda mayalanmaya bıraktığınız biraların bulunduğu ortam 25-26 derecenin üzerindeyse biranın ekşimemesi için strafor köpük yardımıyla buz etrafına sarabilir ve böylelikle soğumasını sağlayabilirsiniz. Mayalanma yapacağınız ortam 12-13 derecenin altında bir karanlık ortam ise de başlangıç kitinize ek olarak ısıtma kemeri satın almalı ve böylece soğuk ortamlarda enzimleri hızlandırarak mayalanma sağlayarak lezzetli bir bira elde edebilirsiniz.

Evde Bira Yapımı Sağlığa Zararlı Mı?

Özellikle haberlerde sahte içkiden engelli kalan ve vefat eden insanlara dair haberleri gördükçe evde bira yapımı sağlığa zararlı mı sorusu, akla ilk gelen soru olması gayet normaldir. Şunu net bir şekilde belirtmek gerekir ki, evde bira yapımının sağlığa hiçbir zararı bulunmamaktadır. Tarife uygun şekilde yapıldığında, yani mayalanma süreçlerini takip ettiğinizde hiçbir sağlık kaygısı yaşamadan sağlıklı bira üretimi yapabilir hatta hazır biralardan daha iyi bir lezzet yakalayabilirsiniz. Elbette mayalanma sürecinde erken müdahale edilen biralarda bozulma söz konusu olabilmekle birlikte, bu biraları tüketirken duyacağınız koku ve kötü tat sizi biranın bozuk olduğu konusunda uyaracaktır. Bu şekilde olan biraları tüketmediğiniz müddetçe evde bira yapımının hiçbir zararı olmadığını net bir şekilde ifade edebiliriz. Yeter ki tarafınıza ulaşan tariflerdeki bekleme sürelerine uyalım. Sahte içki ölümleri ise arpa mayalaması usulüyle yapılmadığından zehirli alkol ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bira kitleriyle malt özü ve arpa mayası kullanarak yapılan biraların bilinen hiçbir zararı yoktur.

Evde Bira Yapımı Yasal Mı?

Evde bira yapımı yasal mı sorusuyla ilgili net bir yasal mevzuat bulunmaktadır. Yuvarlak ifadelere gerek kalmadan, bir takvim yılı içerisinde 350 litreyi aşmayan ve satışı yapılmayan evde bira yapımı yasaldır. O da aylık ortalama 30 litre bira üretimine tekabül etmektedir. Bir bira kitinin içeriğiyle 23 litre yani 46 şişe bira elde edilebildiği düşünüldüğünde ayda bir kez üretim yaparak günde 1,5 bira içebilir ve hiçbir yasal sorunla karşılaşmazsınız, hatta yasal sınırın altında bile üretim yaparsınız.

Evde Bira Yapımında Alkol Kullanılıyor Mu?

Bira kitleri içerisinden çıkan bira mayası, malt özü ile birlikte sulandırılarak mayalanmaya sürecini tamamladıktan sonra %5 alkol oranlı bir bira elde edeceksiniz. Dolayısıyla ekstra alkol eklemenize gerek olmamakla birlikte, daha yüksek alkol oranı istiyorsanız malt özünü artırabilir ya da suyu azaltabilirsiniz. Aynı şekilde daha az alkol oranlı bira elde etmek için ise malt özünü azaltabilir ya da suyu artırabilirsiniz.

Evde Bira Yapımı Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde bira yapımı konusunda en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştığımız bu içerikte sıra geldi işin püf noktalarına. Evde bira yapılır mı, evde bira yapımı yasal mı, evde bira yapımı zararlı mı gibi soruları cevapladıktan sonra, lezzetli bira nasıl yapılır sorusunun cevabı olan ipuçlarını paylaşalım. İlk olarak mayaya ekleyeceğiniz suyun şebeke suyu değil, içme suyu olmasına özen gösteriniz. Şebeke suyuyla yapılan biranın hiçbir zararı olmadığını ekleyerek, lezzet açısından içme suyu daha yumuşak bir içimli bira elde etmenizi sağlayacaktır.

Yukarıda da bahsedildiği üzere bira kitlerinde yer alan kullanma kılavuzlarında mayalanma süresinin 1 hafta olduğu belirtilmektedir. Bu bilginin kesinlikle doğru olduğunu vurgulamakla birlikte daha lezzetli ve tadı olgunlaşmış bir bira için 2 ila 3 hafta beklemenizi önerebiliriz. Ayrıca biraları mayalanma sürecinden sonra en az 2 gün süreyle +4 ila +5 dereceye ayarlı buzdolabında bekletmeniz yine biranın lezzetini artıracak bir ipucu olarak öne çıkmaktadır.

Önemli bir ipucu ise şişeleme aşamasıyla ilgilidir. Biraları şişelere doldurduktan sonra mayalanma sürecine geçerseniz mayanın kabarmasıyla şişelerin patlamasına, çatlamasına ya da kırılmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle kit içerisinde gelen kovalarda mayalanma sürecini tamamlayarak daha sonra şişeleri doldurup kapaklarını uygun şekilde kapatarak buzdolabında beklemeye geçmelisiniz.

Evde Bira Yapımının Maliyeti

Geldik evde bira yapımının maliyeti konusuna. Öncelikle evde bira yapımı maliyeti ilk kez yapılan bira ve sonraki yapımlar için farklı olduğunu belirtmeliyiz. Bira kitleri başlığında da belirtildiği üzere ilk kez yapanlar bira başlangıç kiti satın almalı ve içerisinde tek sefere mahsus olmak üzere almak zorunda olduğunuz kova, termometre, fırça gibi ekipmanlar bulunmaktadır. Bira başlangıç kitlerinin maliyetleri 600 TL ile 800 TL arasında değişmekte olup, normal bire kitlerinin maliyeti 150 ila 300 TL arasında değişmektedir. Bir adet kit içeriğinden çıkan malzemeyle ortalama 46 şişe bira üretildiği düşünüldüğünde, ilk kez bira yapımı maliyeti şişe başı 12-17 TL, sonraki üretimler için ise şişe maliyeti 3-6 TL aralıklarında değişecektir. Alacağınız lezzetin ise hazır biraları solda sıfır bırakacağı kullanıcı yorumlarıyla sabit gibi görünmektedir.

Rakı severleri ise “Evde Rakı Yapımı” yazımıza bekleriz.

Yorum yapın